Tulliniemi

Eteläisen Suomen suosituin spotti purje- ja leijalautailijoiden keskuudessa. Itä- ja kaakkoistuulilla tulliniemi tarjoaa ajoittain hyvää aaltosurffausta. Myös lainelautailijat ovat löytäneet Tulliniemen aaltopaikat. Hyvänä kelipäivänä täältä tavoittaa kymmeniä surffareita.

Tulliniemen ranta sijaitsee Hangon tulliaseman välittömässä läheisyydessä ja rannan eteläpäässä on kulkua rajoittava aita. Aidan eteläpuolella oleskelu ei ole sallittua. Mikäli menet hakemaan parhaita aaltoja juuri Tullarin pohjukasta, pyri rantautumaan aina aidan pohjoispuolelle! Varo myös aaltojen välissä kelluvia lainelautailijoita, jotka pyrkivät starttaamaan aidan vierestä.

Parhaat tuulen suunnat itä – kaakko – eteläkaakko. Itäkeleillä kannattaa katsoa, että tuulen suunta on yli 90 astetta.

Tulliniemen havainnot kannattaa katsoa FMI:n testbed-sivuilta. Sääasema sijaitsee korkealla, joten tuulilukemasta voi yleensä vähentää noin 2-4m/s.

Huom! Katso myös Tulliniemen pohjoispuolen spottivinkit sivulta Slaktis ja huomioi alueella sulan veden aikaan oleva liikkumisrajoitus.

Tulliniemen aaltoetiketti

Kun Tulliniemessä on purje-/leija-/siipilautailijoita ja lainelautailijoita, toivotaan että lainelautailijat parantaisivat näkyvyyttään ja turvallisuuttaan pukemalla märkäpuvun päälle värikkään paidan tai käyttämällä lainelautailuun tarkoitettua värikästä kypärää.

Valitse omaan taitotasoosi sopiva kohta rannalta. Usein itämyrskyllä aallon koko hieman kasvaa rannan länsipäätyä kohti kuljettaessa noin rannan puoleenväliin saakka. Myös muualla kuin montussa voi olla hyviä aaltoja. Isomman myrskyn aikaan aallot usein näyttävät murtuvan kaukana ulapalla. Pohjan muodosta johtuen nämä aallot kuitenkin myös lässähtävät välittömästi murtumisen jälkeen eikä niitä kannata lähteä jahtaamaan lainelaudalla.

Nämä aallot tarjoavat kuitenkin purjelaudoille hyvän hyppyrampin ja jopa mahdollisuuden ottaa aalto kiinni ja ajaa se rantaan saakka. Pysyttele lainelaudalla siis rannan tuntumassa, mikäli mahdollista lähekkäin muiden lainelautailijoiden kanssa, sillä yksittäistä lainelautailijaa on vaikea havaita. Purje-, leija, ja siipilautailijoita kehotetaan tarkkailemaan lainelautailijoita ja pitämään riittävä varoetäisyys heihin. Myös niitä purje-, leija- ja siipilautailijoita, jotka eivät varsinaisesti aja aaltoja (slalom ja freeride kuskit) pyydetään välttämään tarpeetonta ajamista

Tullarin montussa ja murtuvissa aalloissa missä on lainelautailijoita ja aalto-purjelautailijoita. Pidä silmällä muita vedessä olijoita ja pyri näkymään. Kunnioita kaikkien lajien harrastajia, oikeus nauttia myrskystä ja aalloista on yhteinen.

Suomen Lainelautaliitto ja Suomen purje- ja leijalautaliitto SPLL